Kardelen çiçeği; Nergisgiller familyasından olup, bahar aylarında bazı zaman kar erimeden beyaz renkli ve çan biçimli sarkık çiçekler açan koyu renkli bir çiçek türüdür.
Yaklaşık olarak 20 çeşidi bilinen ve çeşitlerine göre 7 ile 30 santimetre kadar boylanan kardelen çiçeği; soğuğa dayanıklı olup, soğanlı bir bitkidir. Süt çiçeği şeklinde de bilinen bu çiçek, aynı şekilde senenin ilk çiçeği olarak da bilinmektedir.
Sulamayan parçalanmayan bu tür, yaz aylarında belli miktarda sulanabilir. Kardelen çiçeği sulanırken, onun yerine değmelidir. Çiçeğin havası kuruduğunda sulama yapılmalıdır. Az sulama çiçeği kuruturken, çok sulama çiçeği çürütür. Kullanılacak odalı olmalıdır. Fazla soğuk havayı sevmeyen kardelen çiçeği için sıcaklığın eksi 15'in düşmesi gerekir.
Anlamı; kara sevgilisi süt çiçeğidir.
Türkiye'de; Doğu ve Kuzey Anadolu bölgelerinde yetişen Kardelen çiçeği, kış mevsiminde karlı ilişkiler açmaktadır. Bu durum baharın geldiği semboller ve yılın açan ilk çiçek türü olarak kabul edilir. Çok hassas bir şekilde temizlenmesinin yanı sıra büyük ve beyaz çiçekler ile kış mevsiminin vazgeçilmeyen çiçekleridir.
Özellikleri Nelerdir?
Kardelen çiçeğinin kökleri yumru olarak bir soğanın üç yaprak ve kuru kabuk ile sarılmasıyla şekillenmiş sağ ve sol taraflarda iki tane cetvel benzeri derimsi, koyu yeşil renkte, yaklaşık 20 santimetre uzunluğunda, 2 santimetre genişliğinde, uca doğru dil olarak yaprak ile sap karışımı dal bulunmaktadır.
Çiçeğin sapı 15 ile 25 santimetre uzunluğunda; boru biçimde olup çiçek bunun ucunda çan olarak asık durumdadır. Taç yaprakları; üç iç ve üç dış olmak üzere iki tarafa ayrılır. İç taş yaprakları birbirine sarılıp, boru görünümlü, uca doğru yeşil, beyaz ve grimsi renge sahiptir. Dış taç yaprakları ise oval, beyaz, geriye doğru sivridir.
Faydaları Nelerdir?
- Mideye iyi gelen özelliğe sahiptir.
- Kardelen çiçeğinin otsu bölümü kalbi güçlendirir.
- Çiçeğin yumrusundan yapılan lapalar, çıbanları olgunlaştırır.
- Yumrulardan sağlanan galantamin, son senelerde kas uyarıcı şekilde bilhassa çocuk felci rahatsızlığında kullanılmaktadır.
-Toprağın altında kalmış olan soğan bölümü iltihapların ve yaraların iyileştirilmesinde kullanılır.
Kardelen Çiçeğinin Hikâyesi
Pek çok kişi tarafından bilinen, ağızdan ağıza yayılan bir hikayedir. Kardelen çiçeği, çok sevmiş olduğu menekşe ile her baharda buluşmaktadır. Ancak onu, her yeri donatan başka çiçeklerden kıskanır.
Kış aylarının ortasında, hiçbir çiçeğin açmaya cesaret edemediği bir mekanda aşkı ile baş başa kalmak ve sevgisini gösterebilmek adına beklemiştir. Kardelene söz veren menekşe çiçeği ise sözünde durmayıp, çiçek açmamıştır. Karları delerek, ayaza aldırmayan, soğuk havaya katlanan kardelen çiçeği sevgisini beklemiştir. Ancak kimse gelmemiştir. Kardelen çiçeği de soğuktan değil fakat yaşadığı hayal kırıklığı yüzünden karların üstünde gözlerini kapamıştır.
Comments
Post a Comment