Menekşe Çiçeği
Menekşegillerin içinde en çok bilinen çiçek menekşedir. Genellikle mor rengi bi mor tonları daha yaygındır ve uzun yıllar yaşayabilirler.
Menekşe çiçeğinin yetiştirilip yaygınlaştırması İngiltere'de yapılmıştır. Bir İngiliz vatandaşı Güneydoğu Asya'da gördüğü menekşe çiçeklerini beğenerek kendi ülkesine götürmüştür. Bunun ardından menekşe yetiştiriciliği özellikle 18. ve 19. yüzyılda İngiltere'den başlayarak tüm dünyaya yayılmıştır.
Bakımı Nasıldır?
Menekşeler, oksijeni her alanda seven çiçeklerdir. Köklerinin de havaya yakın olması gerekmektedir. Toprağın hafif ve nemli olması gerekir. Bu nedenle sulanması çok önemlidir. Genel olarak torflu topraklarda yetişir. Derin saksılar yerine daha küçük saksılar tercih edilmelidir. Güneş ışığını çok sevmez. Gündüz 21-27 , gece 16-21 derece aralığındaki sıcaklıklarda bulunmalıdır.
Anlamı Nedir?
Alçakgönüllülük ve bağlılık ifadesidir. Bu nedenle de özellikle çiftlerin birbirlerine çok sık hediye ettiği bitkiler arasındadır. Aynı zamanda menekşe çiçeği saflığın ve özverinin bir ifadesidir. Bu nedenle aşkın da bir simgesi olarak görülür.
Özellikleri Nelerdir?
Menekşe türev bitkilere nazaran oldukça uzun ömürlüdür. Kimi zaman dönemsel olarak da yaşamlarını sürdürebilir menekşeler özellikle yaz aylarında kuruyabilirler. Ancak bu durum bir ölüm olarak ifade edilmemeli yeniden çiçek açacakları döneme kadar beklenmeli ve bakımları yapılmalıdır. Menekşe yaprakları kalp şekline benzemektedir ve büyüklükleri genel olarak düzensizdir. Belirli bir düzene ve büyüklüğe göre ayrılmayan yapraklar kalın yapılara sahiptir.
Menekşe adını kendi rengi olan menekşe renginden alır. Menekşe, çiçeğin öncesinden kullanılan bir renkti ve açık mor rengini ifade etmek için kullanılırdı. Çiçeğin rengi genelde mor olsa da beyaz, sarı, mavi, pembe gibi renk çeşitleri vardır. Bahar ve yaz aylarında çiçek açarlar. Sonbahar döneminde dinlenme sürecine girerler. Menekşelerin 400-500 adet çeşidi bulunmaktadır.

Comments
Post a Comment