Yasemin Çiçeği
Yasemin, hem Türkiye'de hem de dünya genelinde en çok yetiştirilen beş çiçekten biridir. Ana vatanı Himalayalar'dır. Yetiştirilmesi ve bakımı oldukça kolaydır. Çoğunluk tarafından tercih edilmesindeki en büyük etken de budur. Güneşli ve sıcak havaları sever ancak ofis ve ev ortamında da yetişir. Yoğun bir kokuya sahiptir. Yüksek kesimlere konulduğu zaman daha hızlı açar. Hassas değildir bu yüzden saksı ve balkonlarda yetiştirilmesi mümkündür.
Anlamı Nedir?
Yasemin çiçeği genel olarak zarafeti, güzelliği ve asaleti temsil eder. Kırmızı renkli yaseminler, gül gibi aşkı simgeler. Sarı renkli olanları hem bolluk ve bereketin hem de mutluluğun sembolüdür.
Özellikleri Nelerdir?
Bu çiçek türü yoğunlukla Akdeniz ikliminde yetişir. Soğuk ve serin iklimlerin hakim olduğu bölgelerde de yetiştirilmesi mümkündür. Genellikle sarı ve beyaz rengindedir. Ancak pembe ve mor gibi canlı renkleri de bulunur. Yakın zamanda dünya genelinde yapılan bir araştırmada 200'e yakın yasemin türü olduğu ortaya çıkmıştır. Yoğun ve güzel bir kokusu olduğu için bu çiçeğin özü parfüm ve yağ yapımında kullanılır.
Toprak seçmez. Hemen hemen her tip toprakta yetiştirilebilir.
Faydaları Nelerdir?
Kokusu oldukça rahatlatıcı olduğundan kaygı ve stresi azaltır. Narin ve canlı görünümleriyle evlerde ve ofislerde doğal aksesuar olarak kullanılabilir. Bulunduğu ortamın güzel ve ferah kokmasını sağlar. Bu çiçekten yapılan çayların insan sağlığına faydaları oldukça fazladır. Asabiyet ya da depresyon belirtileri taşıyan kişilerin çok daha huzurlu ve dingin hissetmelerini sağlar.
Uyku sorunu olanlara yatmadan önce yasemin çayı içmeleri önerilir. Uykuya dalma süresini kısaltıp uyku kalitesini arttıran mineraller içerir. Kış aylarında günde bir-iki fincan tüketildiğinde grip ve nezle gibi hastalıkların kısa sürede atlatılmasını sağlar. Boğaz ve baş ağrısını dindirir. Yutkunma zorluğu yaşayan kişilerin bu şikayetlerini azaltır. Bu çiçekten elde edilen yağlar ciltteki lekeleri giderir, yaşlanmaya bağlı kırışıklıkları azaltır. Derideki gözenekleri açmak, cildi nemlendirmek için oldukça etkilidir.
Comments
Post a Comment