Gül

     



         Gül lale ile birlikte hem dünyada hem de dünya çapında en çok yetiştirilen çiçeklerin başında geliyor. Kendine has kokusu ve görüntüsüyle çok sevilen çiçeklerden bir olan gülün kırka yakıp çeşidi vardır. Türkiye'de en çok gül yetiştirilen bölge Akdeniz bölgesi, şehir ise Isparta'dır. 

        Ana vatanı Uzak Doğu ve İran olan güllerin kırmızı, beyaz ve sarı renkli çeşitleri mevcuttur. Başta kozmetik ve ilaç sanayi olmak üzere birçok farklı sektörde kullanılan güller, Türkiye'nin en çok ihraç ettiği çiçek türleri arasındadır. 

       Özellikleri ve Bakımı

        Türkiye dışında en çok gül yetirtilen ülkeler Yunanistan, Bulgaristan ve Arnavutluk'tur. Hem bakımının kolay olmasından hem de yağı kozmetikte kullanıldığı için en çok yetiştirilen türü ise Rose Damascena'dır. 

        Gül bakımında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, oda sıcaklığıdır. Soğuk iklimlere karşı dayanıksız olan gül, fazla sıcak ortamları da sevmez. Bu çiçek, demir bakımından zengin olan topraklarda yetiştirilmeli ve toprağı ayda bir yenilenmelidir. Sadece kumlu değil killi topraklarda da gül yetiştirilebilir. Sonbahar ve kış aylarına haftada bir sulamak yeterlidir. Yaz mevsiminde 2 günde bir sulanmalıdır. Direk güneş ışığına maruz kalmak gülün ömrünü kısaltır. Bu nedenle güller, loş yerlerde tutulmalıdır. 

        Dünya genelinde en az yetiştirilen gül türü ise Kızıl Lale adıyla bilinen ayı gülüdür. Koparmanın ve zarar vermenin yasak olduğu bu güller, özel koşullarda ve iklim şartlarında yetiştirilmektedir. 



        Kullanım Alanları

        Günümüzde organik ürünlere olan ilginin artmasıyla birlikte güllerden yapılan ve hiçbir kimyasal içermeyen kremlerin satış oranları yüksektir. Sadece krem değil losyon ve parfüm gibi farklı kozmetik ürünlerinin üretiminde de eser miktarda gül kullanılıyor. 
        Gül kolonyaları da Osmanlı'dan beri kullanılmakta ve 20'den fazla ülkeye ihraç edilmektedir. Gülün kullanıldığı bir diğer alan ise reçeller. Hem süpermarketlerde satılan hem de ev yapımı gül reçelleri, kahvaltılarda sıklıkla tüketilmektedir. 
        Son yıllarda tüketimi artan gül çayları, grip, nezle ve bronşit gibi kış hastalıklarına iyi gelmektedir. Hem lezzetli hem de sağlığa faydalı olduğu için tüketilen gül çayları bağışıklık sistemini güçlendirmekte ve boğaz ağrısına iyi gelmektedir. 

        Aynı zamanda gülün ülkemizde anlam ve önemi oldukça fazladır. Özel günlerde hediye olarak alınan güller, Divan Edebiyatında sevgilinin dudaklarını ve yanaklarını simgeler. 









Comments

Popular posts from this blog

Yasemin Çiçeği

Menekşe Çiçeği

Kadife Çiçeği