Gül
Gül lale ile birlikte hem dünyada hem de dünya çapında en çok yetiştirilen çiçeklerin başında geliyor. Kendine has kokusu ve görüntüsüyle çok sevilen çiçeklerden bir olan gülün kırka yakıp çeşidi vardır. Türkiye'de en çok gül yetiştirilen bölge Akdeniz bölgesi, şehir ise Isparta'dır.
Ana vatanı Uzak Doğu ve İran olan güllerin kırmızı, beyaz ve sarı renkli çeşitleri mevcuttur. Başta kozmetik ve ilaç sanayi olmak üzere birçok farklı sektörde kullanılan güller, Türkiye'nin en çok ihraç ettiği çiçek türleri arasındadır.
Özellikleri ve Bakımı
Türkiye dışında en çok gül yetirtilen ülkeler Yunanistan, Bulgaristan ve Arnavutluk'tur. Hem bakımının kolay olmasından hem de yağı kozmetikte kullanıldığı için en çok yetiştirilen türü ise Rose Damascena'dır.
Gül bakımında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, oda sıcaklığıdır. Soğuk iklimlere karşı dayanıksız olan gül, fazla sıcak ortamları da sevmez. Bu çiçek, demir bakımından zengin olan topraklarda yetiştirilmeli ve toprağı ayda bir yenilenmelidir. Sadece kumlu değil killi topraklarda da gül yetiştirilebilir. Sonbahar ve kış aylarına haftada bir sulamak yeterlidir. Yaz mevsiminde 2 günde bir sulanmalıdır. Direk güneş ışığına maruz kalmak gülün ömrünü kısaltır. Bu nedenle güller, loş yerlerde tutulmalıdır.
Dünya genelinde en az yetiştirilen gül türü ise Kızıl Lale adıyla bilinen ayı gülüdür. Koparmanın ve zarar vermenin yasak olduğu bu güller, özel koşullarda ve iklim şartlarında yetiştirilmektedir.
Comments
Post a Comment